İMES, 50 yılı aşkın süren yolculuğunu ‘’YUVA’’ Belgeseliyle ölümsüzleştiriyor. İMES, Türk Sanayisinin tarihine ışık tutacak.

Kökleri Haliç’in iki yakasına uzanan Türk Sanayisinin kalkınma macerası İMES, 50 yılı aşkın yolculuğunu ‘’YUVA’’  Belgeseliyle ölümsüzleştiriyor.
Birlikten doğan kuvvetin, ortak bir inancın hikayesi’’ ismiyle 10 dakikalık kısa versiyonu sanayicilerle buluşan ‘’YUVA’’ belgeseli Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fatma Ayanoğlu’nun kaleminden dökülen İMES kitabı ile birlikte hayata geçecek.

Cumhuriyetimizin ilk yıllarında, ülkemizde üretime yönelik sanayi tesisi sayısı pek azdı. Tamirat işleri gayri Müslim vatandaşlarımız tarafında yapılmaktaydı. Bu vatandaşlarımız Haliç’in iki yakasında Tornacı, Frezeci, Dökmeci, Modelci gibi meslek dallarında çok küçük ölçekte sanayi ve tamirat işlerine sahiptiler. Zamanla Anadolu’dan göç eden birçok insanımız gayri Müslim vatandaşlarımızın yanında çırak olarak çalışmaya başladılar ve bazıları belirttiğimiz meslek dallarında başarılı olarak eski han odaları, eski ahşap evlerin altında meydana getirilmeye çalışılan dükkânlar veya merdiven altı tabir edilen gayri sıhhi alanlarda kendi işyerlerini kurmaya başladılar. 1960 planlı kalkınma döneminde bakanlık tarafınca “KOBİ’leri destekleme kararı alınmasıyla birlikte günün şartlarına uygun ve sıhhi işyerlerine sahip olunması fırsatı doğmuştur. Sanayi sitelerine kredi verilmesi de ilk kıvılcımı oluşturmuştur..
Bu teşvikle birlikte çoğunluğu Perşembe Pazarı, Kasımpaşa, Balat, Topçular vb. semtlerde faaliyet gösteren ufak işletmeler; uygun işyerlerine ve bir birlikteliğe sahip olmak amacıyla 1971 yılında İMES Küçük Sanayi Sitesi Yapı Kooperatifi’ni kurmuş, 1976 yılında Sanayi Sitesi’nin temelini atmışlardır.

Yıllar geride kaldıkça gelişen ve büyüyen İMES’li firmalar için tarih tekerrür etmiş olur. Haliç’in iki yakası ve Perşembe Pazarı gibi semtlerde 20-30 metrekare iş yerlerinde yolculuklarına başlayan sanayicimizin, aynı 70’li yıllarda olduğu gibi ihtiyaçları tekerrür etmiştir.

İMES’teki dükkanlarına geçtiklerinde büyüme konusunda tedirgin olan sanayicimiz artık İMES’e de sığmıyordu. Süratle büyüyen ve kabına sığmayan firmaların sayısının artması ile birlikte yeni arayışlar içerisine giren İMES, Perşembe Pazarı ve Karaköy ruhunu İMES Dilovası OSB ile tekrar ortaya koyar. Bu ruh, Yalova İMES OSB ve Marmara OSB ile vücut bulmaya devam eder. İMES, belgesel ve kitap projeleriyle bu kalkınma macerasını ölümsüzleştiriyor. Marmara Üniversitesi Öğretim Üyeleriyle birlikte yürütülen kitap projesi ve YUVA Belgeseli ile Türk Sanayicisinin başarı öyküsü, İMES’in yolculuğuna tanıklık eden kıymetli büyüklerimizin ifadeleriyle hayat bulacak…